Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano przez Barbara Prażmowska poniedziałek, 6 czerwca 2016 / 09:20


Nasze Polskie truskawki to chyba najsmaczniejszy owoc jaki może być:) Cały rok na nie czekam! Najprostsze ,a jakże pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami.


Składniki:( blaszka 39,5 cm x 23,5 cm)
Rozczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Drożdże pokruszyć,dodać cukier i wymieszać z ciepłym mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 min).

Ciasto:
  • 500 g mąki Basia Extra wypiek
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g  świeżych truskawek
Masło podgrzać z mlekiem,aby się rozpuściło,przestudzić.Do miski przesiać mąkę dodać wyrośnięte drożdże ,rozmącone jajka,mleko z masłem,sól,oraz cukier i cukier waniliowy.Zagnieść ciasto.Ciasto się lepi ale ma być takiej konsystencji.Na blaszce wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą lub mąką rozprowadzić ciasto najlepiej zwilżonymi dłońmi.
Truskawki umyć ,pozbawić szypułek ,pokroić na mniejsze kawałki .Wyłożyć truskawki na wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godzina).
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić palcami na "mokry piasek"
Kiedy ciasto wyrośnie posypać wierzch kruszonką.Piec w rozgrzanym piekarniku 180C
45-50 min.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

1 komentarzy :

  1. Nie ma lepszego ciasta od drożdżowego z owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)