Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Panierowane roladki z pomidorami i mozzarellą

Panierowane roladki z pomidorami i mozzarellą

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 17 kwietnia 2016 / 14:53











Klasyczny kotlet z piersi kurczaka już się znudził? Pomidory i mozzarella to doskonała alternatywa dla roladek drobiowych.Nafaszerowana pierś kurczaka pomidorami ,mozzarellą z dodatkiem tymianku,zwinięta w roladkę, następnie panierowana i smażona.Idealnie smakuje z ziemniaczkami i świeżą surówką.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 125 g mozzarelli
  • puszka 425 g krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • tymianek
  • przyprawa do drobiu
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 jajka
  • Tłuszcz do smażenia
Sposób Przygotowania:
  1. Piersi rozkroić wzdłuż na pół tak żeby powstały 4 części.Każdą część dobrze rozbić tak  jak na kotlety uważając by nie podziurawić mięsa(mięso powinno się lepić).
  2. Pomidory przelać na suchą teflonową patelnie i smażyć na średnim ogniu ok 20 min co jakiś czas mieszając ,aż woda z pomidorów odparuje i zrobią się gęste,doprawić na koniec solą pieprzem oraz tymiankiem (ilość według uznania) wymieszać.Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ostudzone pomidory ponakładać łyżeczką na środek każdego płata mięsa ,na pomidory cienko pokroić mozzarelle.
  4. Zwinąć najpierw do środka boki mięsa ,najlepiej pomóc sobie dużym nożem ,następnie delikatnie z dołu do góry zwijamy mięso w formę roladek.Gdyby boki wychodziły po zwinięciu wystarczy je palcem powciskać do środka.
  5. Zwinięte roladki posypać przyprawą do drobiu (kurczaka).
  6. Obtoczyć mięso w mące pszennej trzymając je w dłoniach.(Nad miską nabieramy w dłonie mąkę i delikatnie przekładamy mięso z jednej ręki do drugiej,ponieważ roladki są bardzo delikatne podczas panierowania trzeba je obtaczać w dłoniach.)
  7. Kolejno maczamy w roztrzepanych jajkach ,obtaczamy w bułce tartej ,znowu w jajku i bułce tartej,dociskając delikatnie bułkę tartą do mięsa.
  8. Ułożyć na talerz i wstawić do lodówki na 30 minut.
  9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony,na złocisty kolor.
 
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)