Łączna liczba wyświetleń

Deser czekoladowo-orzechowy z pomarańczą


Składniki: (na 2 porcje)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g herbatników
  • 40 g czekolady mlecznej (można dodać więcej)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 pomarańcza
  • orzechy lub migdały do dekoracji (opcjonalnie)
 Sposób Przygotowania:
Orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 175C przez ok 15 min,aż skórka zacznie na nich pękać i będzie czuć ładny orzechowy zapach.Przełożyć orzechy do ściereczki i pocierać nią o blat ,można pocierać orzechy w dłoniach jeden o drugi tak, aby skórka z nich zeszła.

Obrane orzechy zmielić w robocie lub mocnym blenderze razem z herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić do przestygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno ,odłożyć 3 pełne łyżki do osobnej miseczki (będzie do dekoracji na wierzch).

Do pozostałej śmietanki pomału wlewać przestudzoną czekoladę ciągle ubijając mikserem.

Pomarańczę obrać pokroić na cząstki.

Do pucharków lub innego naczynia nakładać warstwami(po 3 łyżeczki) najpierw orzechy z herbatnikami,następnie śmietankę z czekoladą.Na wierzch ułożyć pokrojoną pomarańczę oraz śmietanę którą wcześniej sobie odłożyliśmy.Posypać migdałami lub kawałkami orzechów.




Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne