Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Deser czekoladowo-orzechowy z pomarańczą

Deser czekoladowo-orzechowy z pomarańczą

Opublikowano przez Barbara Prażmowska poniedziałek, 25 kwietnia 2016 / 19:55


Składniki: (na 2 porcje)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g herbatników
  • 40 g czekolady mlecznej (można dodać więcej)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 pomarańcza
  • orzechy lub migdały do dekoracji (opcjonalnie)
 Sposób Przygotowania:
Orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 175C przez ok 15 min,aż skórka zacznie na nich pękać i będzie czuć ładny orzechowy zapach.Przełożyć orzechy do ściereczki i pocierać nią o blat ,można pocierać orzechy w dłoniach jeden o drugi tak, aby skórka z nich zeszła.

Obrane orzechy zmielić w robocie lub mocnym blenderze razem z herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić do przestygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno ,odłożyć 3 pełne łyżki do osobnej miseczki (będzie do dekoracji na wierzch).

Do pozostałej śmietanki pomału wlewać przestudzoną czekoladę ciągle ubijając mikserem.

Pomarańczę obrać pokroić na cząstki.

Do pucharków lub innego naczynia nakładać warstwami(po 3 łyżeczki) najpierw orzechy z herbatnikami,następnie śmietankę z czekoladą.Na wierzch ułożyć pokrojoną pomarańczę oraz śmietanę którą wcześniej sobie odłożyliśmy.Posypać migdałami lub kawałkami orzechów.




Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)