Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Cytryny w syropie

Cytryny w syropie

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 15 kwietnia 2016 / 12:11


Cytryny w syropie doskonale nadają się do herbaty w chłodniejsze dni jak i do wody mineralnej w te cieplejsze dni.Często jest tak że mam w domu sporo cytryn i nie nadążam ich zużyć wtedy robię taki syrop ,zakręcam do słoików i jest jak znalazł w razie potrzeby:)

Składniki: ( 2 słoiki -0,4L)
  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania:
Cytryny sparzyć i dokładnie umyć.Z połowy cytryn wycisnąć sok,zagotować z cukrem i (imbirem). Resztę cytryn pokroić w plastry ,wrzucić do gotującego syropu i gotować na niewielkim ogniu 15-20 min co jakiś czas delikatnie mieszając.Przełożyć plastry cytryn do słoików ,zalać syropem ,dobrze zakręcić.W garnku zagotować wodę tak by sięgała przed wieczko słoika.Pasteryzować słoiki (gotować) ok 3-5 min.Wyjąć obrócić do góry dnem,pozostawić do ostygnięcia.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

4 komentarzy :

  1. Witam, mam wiekszą ilość cytryn i chcę je zanurzyć w syropie z dodatkiem imbiru ale znalazłam tylko sproszkowany imbir jako dodatek. Nie znoszę marnowania żywności toteż zaprawiam, marynuje , zamrażam wykorzystuje wszystkie możliwości przetwarzaia i przechowywania. pozdrawiam doia211

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety ale syrop wychodzi bardzo gorzki i same cytryny też :( To chyba przez skórę :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ,mój wyszedł przepyszny ,a czy wyszorowała pani i sparzyła cytrynki? Bo nie które są pryskane może dlatego:(

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)