Łączna liczba wyświetleń

Ciasto cytrynowe





Składniki : (tortownica o śr.21 cm)
  • 200 g mąki Basia Extra wypiek
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny (startej na małych oczkach tarki jarzynowej) 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • Cukier puder do posypania lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Sposób Przygotowania:

Cytrynę sparzyć ,osuszyć,zetrzeć skórkę.
Jajka utrzeć  z cukrem na puszystą masę,dodać sok z cytryny i nadal ucierać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.Całość zmiksować.Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać.Przelać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą.Piec w 180 C ok 30 min lub do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać wierzch czekoladą.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne