Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Zielone ravioli z płynnym żółtkiem

Zielone ravioli z płynnym żółtkiem

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 3 marca 2016 / 11:49


Doskonała alternatywa dla pierożków ravioli w większej wersji.Smak zielonego groszku świetnie komponuje się z żółtkiem i zaskakująco wygląda.Kiedy wymyśliłam te pierożki moja rodzina je pokochała :)

Składniki:
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • oliwa
  • żółtka (po jednym do każdego ravioli)
Sposób Przygotowania:
Groszek wcześniej należy rozmrozić.Zagotować wodę ze szczyptą soli ,dodać groszek i gotować 10 min.Następnie zblendować z 1/4 szklanki wody.
Mąkę wsypać do miski dodać szczyptę soli,zblendowany groszek,1 łyżkę oliwy oraz 1/4 szklanki gorącej wody.Zagnieść ciasto.Gdyby za mocno się kleiło podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować jak na pierogi.Wyciąć z niego dużym nożem dwa długie prostokąty na jeden z nich ułożyć surowe żółtka w odstępach ok 0,5 cm przykryć drugim prostokątem ciasta .
Przeciąć ciasto pomiędzy żółtkami tak aby oddzielić od siebie pierożki.Delikatnie pozlepiać palcem brzegi dookoła żółtka ,a następnie brzegi poprzyciskać widelcem.
W garnku zgotować wodę z 1 łyżką soli oraz łyżką oliwy.Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucać po kilka sztuk ravioli i gotować na niewielkim ogniu ok 1,5 min od wypłynięcia pierożków na wierzch.
Wyłożyć na talerz,skropić oliwą i posypać szczyptą soli.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)