Łączna liczba wyświetleń

Kiszona główka kapusty

Kiszona główka białej kapusty  idealna do przygotowania gołąbków,nadaje im niepowtarzalnego smaku.

Składniki:
  • 1 średnia główka kapusty
  • woda
  • sól w proporcji 1L wody -20g soli
  • koper
  • gorczyca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
Sposób Przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści,umyć, nakłuć w kilku miejscach drutem.
Włożyć do odpowiednio dużego naczynia,tak aby cała główka kapusty w nim się mieściła.Zalać wrzącą solanką z przyprawami,docisnąć od góry czymś ciężkim np: talerzem i garnkiem z wodą lub kamieniem.Kapusta powinna być cała zanurzona w wodzie.Po tygodniu można już z niej zdejmować wierzchnie liście,zostawiając je nad kapustą.
Kapustę dobrze jest kisić w kamionce ,na dnie beczki lub ostatecznie w szklanym naczyniu.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne