Łączna liczba wyświetleń

Kaczka w Mandarynkach



Tak przygotowana kaczka w mandarynkach jest mięciutka i delikatna.Mandarynki dodają jej lekkiej kwaskowatości oraz słodkości.

Składniki:
  • 1 młoda kaczka (do 2 kg)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • przyprawa do drobiu
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 8 mandarynek
Sposób Przygotowania:
3 łyżki soli wymieszać w 3 L wody .Zalać kaczkę solanką ,wstawić do lodówki na noc.
Kaczkę wyjąć z solanki,do środka włożyć 2 obrane i podzielone na cząstki mandarynki,spiąć wykałaczkami.Natrzeć kaczkę oliwą oraz przyprawami (według uznania).
Włożyć do brytfanki ,dookoła mięsa poukładać obrane i podzielone na kawałki mandarynki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C na 30 min ,bez przykrycia.Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C,przykryć i piec jeszcze 1,5 do 2 godzin,polewając mięso co jakiś czas wytworzonym tłuszczem oraz sokiem z pozostałych dwóch mandarynek.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne