Łączna liczba wyświetleń

Babka drożdżowa z czekoladą


Babka drożdżowa z czekoladą idealnie nadaje się na Wielkanocny stół.Można ją zrobić jasną lub dwukolorową dodając do jednej części kakao:).

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki "Basia Extra Wypiek"( Idealna do ciast drożdżowych! )
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao + 1,5 łyżki mleka
 Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany 30 %
  • 30 g masła
  • skórka otarta z połowy sparzonej cytryny
Sposób Przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru.Odstawić na 5 min,aby zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać do miski.Jajko oraz żółtko rozmieszać z cukrem,dodać do mąki razem z zaczynem drożdżowym,chwilę wyrobić,następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę i zagniatać ciasto 5-10 minut do momentu,aż zrobi się gładkie i jednolite.Wyrobione ciasto podzielić na dwie części do jednej części dodać kakao ,chwilę zagnieść ,następnie dodać 1,5 łyżki mleka i zagniatać ,aż ciasto połączy się z kakao.Przełożyć jasne i ciemne ciasto do osobnych misek ,przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę w kształcie baby wysmarować niewielką ilością oleju.Ciasto jasne podzielić na 4 części ,ciemne również.Wszystkie części rozpłaszczyć na stolnicy na kształt placka i na przemian przekładać do formy smarując warstwy ciasta niewielką ilością wody pomiędzy i delikatnie dociskać,chodzi o to żeby warstwy ze sobą się skleiły.Tak przygotowane ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.Piec ok 50 min w 170C. Ostudzić.
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki,zalać śmietaną ,podgrzewać na niewielkim ogniu,mieszając od czasu do czasu ,aż czekolada się rozpuści,a masa zrobi jednolita,zdjąć z ognia,dodać masło i mieszać aby masło się rozpuściło.
Tak przygotowaną polewą,polać babkę drożdżową,następnie posypać skórką z cytryny.

Rady:
Jeżeli nie chcemy babki kolorowej nie dzielimy ciasta na pół i nie dodajemy kakao.Lub na odwrót jeśli chcesz całą ciemną należy dodać 3 łyżki kakao oraz 3 łyżki mleka.

Po nałożeniu na babkę polewy,należy włożyć ją do lodówki aby czekolada stężała.Ja tego nie zrobiłam i po przekrojeniu świeżej babki czekolada zaczęła spływać do środka.

Nakładając ciasta warstwami włożyłam do formy najpierw jasna część posmarowałam ją wodą i nałożyłam ciemną, lekko przycisnęłam ,ponownie posmarowałam wodą i nałożyłam znowu jasną część i tak na przemian.
 
Udostępnij:

3 komentarze:

  1. piękna babeczka! wygląda obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję chociaż nie zdążyłam polewy schłodzić:D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne