Łączna liczba wyświetleń

Pralinki z mleka w proszku o smaku migdałowym



Takie pralinki to szybki sposób na coś słodkiego.Słodkie mleko w proszku aromat migdałowy i gorzka czekolada idealnie się ze sobą komponują.

Składniki: (na ok 15 sztuk)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • aromat migdałowy
  • 100 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki mleka
  • dowolna posypka,kokos,lub migdały
Sposób Przygotowania:

W rondlu rozpuścić masło z dwiema łyżkami mleka,ostudzić. Dodać mleko w proszku,cukier puder oraz kilka kropel aromatu migdałowego (można użyć inny smak).
Składniki dobrze wymieszać (masa powinna być dość lepka ). Ugniatać dłońmi masę  i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.Układać na papierze do pieczenia.
Czekoladę podzielić na części dodać 3 łyżki mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić (tak by nie parzyła).
Obtaczać praliny w rozpuszczonej czekoladzie ponownie kulając je w dłoniach.Posypać dowolną posypką i wstawić do lodówki ,aby wszystko ładnie stężało.

Wskazówka: Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać do niej jeszcze trochę mleka w proszku.
Jeżeli natomiast zrobi się zbyt gęsta i zacznie w dłoniach się rozsypywać ,należy do niej dodać trochę miękkiego masła i zagnieść. 
Można użyć również czekolady mlecznej jeśli nie lubimy gorzkiej. 
Udostępnij:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne