Łączna liczba wyświetleń

Kruche ciasteczka z makiem


Pyszne i idealnie chrupkie ciasteczka z makiem.

Składniki:
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 0,5 szklanki maku
Sposób Przygotowania:

Masło pokroić na części,dodać żółtka oraz cukier puder i wyrobić mikserem,aż składniki się połączą,dodać przesianą mąkę krupczatkę i zagnieść ciasto.Na dużym kawałku papieru do pieczenia uformować z ciasta prostokąt o grubości ok 1 cm (najlepiej robić to palcami,rozciągać to ciasto na kształt prostokąta ,a brzegi wyrównać nożem),wstawić do lodówki na ok 4 godziny.
Dobrze schłodzone ciasto pokroić w paski szerokości również 1 cm.Jedną stronę pasków panierować w maku wymieszanym z cukrem kryształem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc między ciastkami niewielkie odstępy.Piec 15-20 min w 200C.
Aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.


Udostępnij:

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne