Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , , » Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 12 lutego 2016 / 13:34




Frykadelki to fajna alternatywa dla mięsa mielonego,są mięciutkie ,a sos pieczarkowy i boczek w środku nadają im niepowtarzalny smak.Doskonale smakują z gniecionymi ziemniaczkami z dodatkiem masła i świeżą surówką lub buraczkami.

Składniki:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 160 g wędzonego boczku (pokrojonego w cienkie plasterki) 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • wegeta do smaku (opcjonalnie)
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki 1 sztuka na 2 szklanki wrzątku)
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
 Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Sposób Przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie,kiedy zrobi się miękka dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
  2. Mięso przełożyć do miski ,dodać namoczoną bułkę,bułkę tartą,jajko,przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Bardzo dokładnie wyrobić.
  3. Podzielić mięso na ok 6 części ,z każdej części uformować na mokrej szklanej desce do krojenia placek grubości ok 1 cm.
  4. Na każdy placek mięsa nałożyć z brzegu pokrojoną w kostkę cebulkę oraz 2 plasterki boczku.Zwijać mięso w rulon z dołu do góry pomagając sobie dużym nożem.
  5. Uformować frykadelki i obtoczyć w mące.
  6. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.
  7. Usmażone frykadelki przełożyć do garnka w którym będziemy robić sos.Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 min.
  8. Na tłuszczu na którym smażyło się mięso zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
  9. Pieczarki obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej (z końcówką nożyka) lub pokroić w plastry.
  10. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i smażyć ,aż zmiękną.
  11. Mięso wyjąć z bulionu na talerzyk.
  12. Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulką ,gotować ok 5 min.Następnie w 1/2 szklanki wody rozmieszać 3 łyżki mąki pszennej,wlać do pieczarek i mieszać,aż się zagotuje i powstanie sos.Na koniec dodać śmietanę oraz posiekany koperek.





















Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)