Łączna liczba wyświetleń

Pieczeń z mięsa mielonego




Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu)
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka mielona papryka
  • plasterki wędzonego boczku (do wyłożenia naczynia żaroodpornego)
  • majeranek
  • olej
  • otręby pszenne
  • posiekany świeży koperek
Sposób Przygotowania:
Bułkę tartą zalać ciepłym rosołem (3/4 szklanki). Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli,dodać pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i smażyć do momentu ,aż straci surowość.Usmażoną pierś z cebulką przepuścić przez maszynkę razem z mięsem mielonym,dodać napęczniałą bułkę tartą,jajko,koperek oraz przyprawy.Całość dokładnie wyrobić dłońmi,wyłożyć na posypaną otrębami pszennymi stolnicę i uformować zgrabny rulon.Tak przygotowane mięso ułożyć w wyłożonym plastrami boczku naczyniu żaroodpornym.Wierzch pieczeni posmarować olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec przez 1 godzinę.Gdy wierzch zacznie się rumienić polewać łyżką na przemian pozostałym rosołem oraz wytworzonym sosem.
Gotową pieczeń kroimy w plastry i podajemy na gorąco z ziemniakami i buraczkami,lub na zimno z sosem chrzanowym,tatarskim lub pomidorowym.


Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne