Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , , » Pavlova z serkiem mascarpone

Pavlova z serkiem mascarpone

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 15 stycznia 2016 / 13:43



Pavlova jest to duża beza (torcik bezowy) wilgotna w środku ,a chrupiąca z wierzchu.
Na niej masa z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz owoce.Pyszny słodki deser rozpływający się w ustach:)

Składniki :
Beza:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego (lub 2 duże łyżki )
Ponadto:
  • kilka truskawek (mogą być mrożone)
  • kilka plasterków brzoskwini w syropie
  • kilka plasterków kiwi
Sposób Przygotowania:
Beza:
Z białek ubić pianę,kiedy będzie sztywna cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier .Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.Piana powinna być bardzo sztywna.
Sam spód tortownicy bez boków (one nie będą nam potrzebne:)o śr 20cm.wyłożyć papierem do pieczenia na środek wyłożyć pianę i uformować okrągły spód dźwigając boki drewnianą łopatką do góry.Piec w temperaturze 120C bez termoobiegu przez 30 min następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i suszyć bezę ok 3-3,5 godziny.


Krem:
Przygotowujemy kiedy beza będzie gotowa i ostudzona.
Do miski wlewamy kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu ,aż masa zgęstnieje.
Krem nakładamy na spód bezowy tuż przed podaniem.
Dekorujemy owocami.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)