Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Wigilijne uszka z kapustą i grzybami (do barszczu)

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami (do barszczu)

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 15 grudnia 2015 / 17:43













Składniki:
Ciasto jak na pierogi ---> Tutaj

Farsz:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • wegeta 
Sposób przygotowania:
  1. Suszone grzyby należy kilka godzin wcześniej namoczyć.Ugotować do miękkości. 
  2. Kapustę kiszoną,wypłukać,ugotować.Odcedzić przez durszlak,odstawić do wystygnięcia. 
  3. Kapustę oraz grzyby zmielić drobno w robocie.
  4. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć z dwiema łyżkami oleju,dodać zmielone grzyby z kapustą ,doprawić według uznania,wymieszać,podsmażać przez chwilę. 
  5. Ciasto cienko rozwałkować,wykroić w nim małe kółka najlepiej za pomocą kieliszka.
  6. Na każde kółeczko nałożyć niecałe pół łyżeczki farszu,zlepić brzegi ,a następnie jego końce.(można to robić owijając uszko o palec wskazujący) .
  7. Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie ok 5 min od momentu wypłynięcia uszek na wierzch. 
  8. Podawać z czerwonym barszczem. 
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)