Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Ryba po grecku

Opublikowano przez Barbara Prażmowska środa, 23 grudnia 2015 / 13:33


Składniki:
  • 1 kg filetów mrożonych z Mintaja
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • pół selera
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób Przygotowania:
  1. Marchew ,seler oraz pietruszkę obrać potrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju ,podsmażyć starte warzywa,lekko posolić, dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu,kilka minut. 
  3. Rybę rozmrozić, pokroić na większe kawałki,skropić sokiem z cytryny ,doprawić solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.Usmażyć na złoty kolor z obu stron.
  4. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju ,dodać cebulę pokrojoną w piórka, podduszone warzywa,liść laurowy,ziele angielskie.Dusić na małym ogniu ,aż cebula i warzywa będą miękkie,na sam koniec doprawić pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i całość wymieszać.
  5.  Układać w półmisku na zmianę (na górze powinny być warzywa).(ryba,warzywa,ryba,warzywa)
  6. Udekorować natką pietruszki.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

1 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)