Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Żurek śląski

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 14 listopada 2015 / 14:31


Składniki:
  • 5 L wywaru mięsnego (na kościach wędzonych gotowanych z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim)
  • 2 żurki 450g (lub zakwas - mąka żytnia,czosnek,woda)
  • 10 dużych ziemniaków
  • 5 kiełbas wędzonych
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 ząbki czosnku
  •  sól
  • pieprz czarny mielony
  • wegeta lub maga
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 2 łyżki majeranku
Sposób Przygotowania:
  1. Do gotującego się wywaru mięsnego wlać zakwas na żur.Gotować ok 10 min.
  2. Ziemniaki obrać ,pokroić w kostkę,dodać do wywaru i gotować,aż zmiękną.
  3. Kiełbasę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni dodając pod koniec smażenia czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać do żurku.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
  4.  Doprawić solą,pieprzem,wegetą , tartym chrzanem oraz majerankiem.Gotować jeszcze  ok 10 min.
  5. Na sam koniec dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Taki żur zawsze przygotowywała moja mama.Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą.Jeśli używacie kupnego żuru tak jak ja,warto sprawdzać skład,powinien zawierać mąkę żytnią,wodę i czosnek bez zbędnych ulepszaczy.Smacznego:)
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)