Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

Opublikowano przez Barbara Prażmowska środa, 18 listopada 2015 / 16:06







Piernik dojrzewający przygotowuję na 4-5 tyg przed świętami,trzymam go na dolnej półce w lodówce ,aby dojrzał.Następnie piekę tydzień przed  Świętami Bożego Narodzenia.Dlatego też zdjęcie po upieczeniu dodam tuż przed świętami bo nie chcę wstawiać nie swoich zdjęć bo to by było nie ładnie;) przepis mam już sprawdzony więc mogę jak najbardziej polecić:)

Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki  soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania (40g) przyprawy korzennej do piernika
Sposób Przygotowania:
  1. Miód, cukier oraz masło stopniowo podgrzewać,doprowadzić do wrzenia.Wymieszać , aby cukier się rozpuścił.Odstawić do wystygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy dodać mąkę pszenną,sodę rozpuszczoną w mleku  ,jajka,sól oraz przyprawy korzenne.
  3. Starannie wyrobić ciasto i przełożyć do kamionki lub szklanego naczynia.Przykryć ciasto ściereczką i włożyć na dolną półkę lodówki na ok 4-5 tygodni.(Wyrobione ciasto jest dosyć luźne ale spokojnie po leżakowaniu w lodówce tężeje)
  4. 5-7 dni przed świętami podzielić ciasto na 3 równe części,każdą z nich rozwałkować na blachę o wymiarach 39x26cm wyłożoną papierem do pieczenia.(Ciasto wałkujemy grubości ok 2 cm.)
  5. Piec w 170 C ok 20-30 min.
  6. Wystudzone płaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi,a górę polać czekoladą.Można z tego ciasta również upiec pierniczki:)
  7. Piernik można również piec w dużej keksówce ok 1 godziny.Przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)