Łączna liczba wyświetleń

Pierś kurczaka w aromatycznym sosie


Pyszne i soczyste piersi kurczaka w sosie śmietanowo-jabłkowym z dodatkiem cytryny imbiru oraz miodu.To połączenie idealne dla smakoszy mięs słodko-słonych.
.
Składniki:
  • 6 piersi kurczaka
  • łyżka  przyprawy do drobiu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej lub oliwa do smażenia
Sos:
  • 0,5 szklanki soku świeżo wyciśniętego z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru
  • 2 śmietanki 30%
Sposób Przygotowania:

Mięso opłukać,wysuszyć ,natrzeć dość obficie przyprawą do drobiu ,solą i pieprzem.Włożyć do lodówki na 10 min.Po tym czasie smażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy , rumieniąc z obu stron.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałym tłuszczem.
Sos: Śmietanę lekko ubić z sokiem z cytryny,dodać miód,gdy się spieni i zgęstnieje,dodać lejąc strumykiem i cały czas ubijając sok z jabłek oraz skórkę z cytryny i imbir.( sos powinien być jednolity i puszysty). Mięso zalać sosem ,wstawić do piekarnika 150C,i zapiekać do momentu,aż wierzch się zarumieni ,a boki zaczną lekko odchodzić od brzegów naczynia.Podawać z frytkami,pieczonymi ziemniaczkami lub puree ziemniaczanym.



Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne