Łączna liczba wyświetleń

Babka marmurkowa (z przepisu naszych babć)

Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej wydanej w  70 roku , a przepis należał jeszcze do babci autorki przepisu.W starych książkach nie pisze jakiej użyć formy ,o jakich wymiarach czy w jakiej piec temperaturze i ile minut.Do tej babki marmurkowej użyłam małej formy keksówki i piekłam 50min w 170 C, ale wszystko zależy od rodzaju piekarnika, więc dobrze jest sprawdzać patyczkiem czy nie jest w środku surowa,jeżeli do patyczka nie klei się ciasto to znaczy że jest upieczone w środku;) Uwielbiam takie stare przepisy ,szczególnie w przypadku ciast.

Składniki: (na małą formę keksówkę)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 50 g czystego smalcu
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (kopiaste) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • aromat ( ja użyłam waniliowy)
Sposób Przygotowania:
  1. Masło,smalec,żółtka,aromat i cukier puder utrzeć na gładką masę.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do masy .
  3. Następnie siejemy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia całość chwilę ucieramy
  4. dodajemy mleko ciągle mieszając.
  5. masę podzielić na 2 części,do jednej części dodać kakao i wymieszać.
  6. Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką najpierw połowę masy kakaowej,następnie jasnej masy,znowu kakaową i jasną (na przemian)
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 50-60min lub do suchego patyczka.
  8. Na koniec ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Babka jest chrupiąca z wierzchu i delikatna  w środku:)

 
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne