Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » » Warzywa-jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

Warzywa-jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 2 października 2015 / 11:04

 

Kilka warzyw jak wpływają na nasz organizm i jakie mają właściwości.

 

 Marchewka - na oczy

 

W przekroju wygląda jak ludzkie oko. Rdzeń karotki można porównać do źrenicy, zaś otaczający go miąższ przypomina tęczówkę. Warzywo jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w wątrobie jest przekształcany w witaminę A. Ta zaś jest niezbędna do procesów widzenia, rozróżniania kolorów oraz światła i ciemności. A w toku dalszych przemian przekształca się w rodopsynę – substancję znajdującą się światłoczułych komórkach siatkówki oka odpowiadających za widzenie po zmierzchu.

 Pomidor - na serce

 

Do złudzenia przypomina ludzkie serce i doskonale chroni układ krążenia przed chorobami. A to wszystko dzięki wysokiej zawartości potasu (obniża ciśnienie tętnicze krwi) i likopenu. Ten czerwony barwnik jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, zapobiegając miażdżycy. Jak pokazują badania, spożycie 25 mg likopenu dziennie obniża też poziom cholesterolu o 10%. Dlatego pomidory powinny być podstawą posiłków osób otyłych, cierpiących na nadciśnienie i hipercholesterolemię.

Orzechy włoskie - na mózg

 

Każdy z pewnością zauważy podobieństwo orzecha włoskiego do ludzkiego mózgu. Dwie połączone ze sobą połówki mają pofałdowaną powierzchnię do złudzenia przypominającą korę mózgową. A substancje zawarte w orzechach mają zbawienny wpływ na pracę mózgu – poprawiają pamięć i koncentrację. Chodzi m.in. o nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odżywiające mózg i stymulujące go do bardziej efektywnej pracy. Oprócz tego orzechy mają sporo witamin z grupy B oraz magnezu. Te zaś ułatwiają pracę szarych komórek.

 Brokuły na płuca

 

Długa mięsista łodyga brokuła wygląda jak krtań. Jej zwieńczenie, czyli kwiatostan może się zaś kojarzyć z płucami. To podobieństwo wydaje się nieprzypadkowe, gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że brokuły rzeczywiście korzystnie wpływają na układ oddechowy. Co więcej, ich regularne jedzenie może obniżać ryzyko raka płuc o 25-55%. Zawierają bowiem sulforafan i indole – substancje, które pomagają usuwać z organizmu szkodliwe kancerogeny, dzięki czemu mogą zapobiegać rozwojowi nowotworu. Dlatego brokuły powinni często jadać zwłaszcza palacze.

 Fasola - na nerki

 

Nasiona fasoli (np. odmiany kidney) wyglądają zupełnie jak nerki. A okazuje się, że fasola pomaga utrzymać prawidłowe funkcje nerek. Odkwasza organizm, zawiera też sporo potasu regulującego ciśnienie krwi (zbyt wysokie może być przyczyną kłopotów z nerkami). Fasola ma też niski indeks glikemiczny, co chroni organizm przez cukrzycą (a ta jest jedną z głównych przyczyn chorób nerek). Dlatego o jedzeniu fasoli powinni pamiętać diabetycy, nadciśnieniowcy i osoby z problemami nerkowymi.

Bakłażan - na uspokojenie

To warzywo nazywane również oberżyną jest niskokaloryczne, bogate w minerały, zwłaszcza potas i fosfor, witaminy z grupy B oraz C, glukozę i błonnik. Bakłażan działa lekko uspokajająco, łagodzi drgawki u chorych na padaczkę i Parkinsona, a zawarty w nim potas chroni serce przed zawałem i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Mówi się, że gwarantuje długowieczność, obniża bowiem poziom cholesterolu we krwi aż o 50 procent. Oberżyny powinny unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby cierpiące na reumatyzm, choroby nerek i układu trawiennego. Choć niskokaloryczna nie należy jednak do lekkostrawnych.

 Soja - chroni przed rakiem

Jest chyba najstarszą rośliną uprawną Azji. Chińczycy nazwali ją żółtym kamieniem szlachetnym. Jest nieoceniona dla wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępuje białko mięsne. Z soi produkuje się olej, mleczko, mączkę, sosy, sery i coś w rodzaju pasztetu czyli tofu. Jest ona źródłem nie tylko bardzo wartościowego białka, ale także fosforu, wapnia, żelaza, potasu, cynku, magnezu, witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych. Zawiera także fitoestrogen, który reguluje poziom hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową . Okazuje się, że mieszkańcy krajów Wschodu, gdzie soja jest podstawą codziennego menu znacznie rzadziej chorują na raka.

 Sałata - na bezsenność

Nasi przodkowie nie uznawali sałaty, mawiali "jam nie krowa, żebym jadł trawę". Jest niskokaloryczna, 100 g to tylko 12 cal, ma wszystkie witaminy z wyjątkiem D i K, związki mineralne, kwasy organiczne i enzymy. Właściwości lecznicze mają liście, łodyga i nasiona sałaty. To popularne warzywo oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, poprawia pracę wątroby, leczy zaparcia. Działa uspokajająco i przeciwskurczowo, zwłaszcza jej mleczno-biały sok. Wywar z liści pomaga na trądzik, a okłady z gotowanych liści zmieszane z olejem leczą czyraki, wrzody i oparzenia.

 Rzeżucha - na piękne włosy

Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, a warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, witaminy: A, B2, E, PP oraz siarkę, żelazo i wapń. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Poleca się ją osobom z dolegliwościami tarczycy, chorym na cukrzycę, kobietom w ciąży i karmiącym, a także palaczom papierosów. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Ta zielenina pobudza cebulki włosowe. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia.



źródło - internet*

 

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)