Łączna liczba wyświetleń

Kuchnie świata ,ciekawostki,popularne potrawy


Kuchnia Włoska:


 
Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano,bazylia,pieprz,estragon,tymianek,rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę,pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

popularne potrawy:

  • spaghetti - składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
  • cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.
  • pizza - Placek drożdżowy posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami , pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.
  • lasagne- duży prostokątny makaron gotowany, lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem,beszamelu i sera.
  • tortellini - tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym.
  • ravioli - Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta,mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.
  • minestrone - zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwii, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna.
  • bruschetta - Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.
  • piada (piadina)- podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, najczęściej są to: sos pomidorowy , ser (np.squacquerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa,salami, pieczona wieprzowina – porchetta), grzyby,rukola,szpinak, ale także czekolada lub konfitura.
  • gnocchi - rodzaj włoskich klusek.Podobne do polskich kopytek.
  • panna cotta - rodzaj deseru.Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia,mus owocowy,skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym.
  • tiramisu - deser,który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Kuchnia Francuska: 

 

 Ze względu na swoje położenie na wybrzeżu, kuchnia opiera się głównie na owocach morza i rybach (okoń morski, miętus, śledz).
Francja słynie również z takich produktów jak:

popularne potrawy:

  • bagietki- długie, cienkie pieczywo, nazywane często „bułką paryską lub francuską”
  • rogalik croissant- pieczywo z ciasta francuskiego, zwyczajowo podawany bez nadzienia
  • maślane bułeczki- zrobione z ciasta drożdżowego, z dużą ilością jajek i masła
  • tarta- kruche, drożdżowe bądź francuskie ciasto z nadzieniem, podawana na słodko bądź słono
  • ślimaki- gotowane ślimaki podawane jako przystawka. Polska jest eksporterem winniczków
  • żabie udka- smakują jak kurczak
  • słynne naleśniki bretońskie- słone naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem np. z warzyw, ryb, mięsa, jabłek
  • bouillabaisse- prowansalska zupa z ryb i owoców morza
  • ratatouille- bezmięsna potrawa prowansalska na bazie duszonych warzyw
  • trufle- najdroższe i najbardziej poszukiwane grzyby
  • zupa cebulowa- bazą jest wywar mięsno-warzywny do którego dodaje się smażoną cebulę
  • krem z dyni- francuska zupa z dyni
  • musy czekoladowe- lekkie pianki czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany
  • Crème brûlée – deser przygotowywany z kremu z jaj, śmietany i cukru, z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu
  • zioła prowansalskie- znana mieszanka przypraw na bazie świeżych lub suszonych ziół
  • sos winegret- sos do sałatek na bazie oliwy, octu, pieprzu i soli
  • sos beszamelowy- rodzaj sosu przygotowywanego z mąki, mleka i masła, z dodatkiem soli kuchennej, białego pieprzu, cytryny i gałki muszkatołowej
  • majonez – według legend pochodzi z Francji
  • cydr- napój alkoholowy na bazie jabłek, bez cukru
  • calvados- napój alkoholowy, o jabłkowym smaku,wyrabiany poprzez destylacje cydru. We Francji traktowany jako lekarstwo na trawienie bądź pobudzenie apetytu
  • szampan- rodzaj wina musującego, nazwa pochodzi od Szampanii, regionu w północno-wschodniej Francji
  • Wina
    Istotną rolę podczas spożywania posiłków pełnią napoje, a dokładnie wina. Nie chodzi tutaj o picie butelek drogich, markowych win. Na co dzień Francuzi piją mało znane marki win, inaczej jest w święta, kiedy to wyciągają ze swoich zapleczy lepsze, znane, a co za tym idzie- droższe wina. Do innych pospolitych napojów spożywanych przez Francuzów zaliczamy: koniak, armaniak, cydr - wino jabłkowe, czy Calvados - jabłkowa wódka. Z Francji pochodzą także jedne z najsłynniejszych aperitifów ( ziołowy, korzenny napój alkoholowy, podawany we Francji przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu ).

    Sosy Francuska kuchnia jest pyszna nie tylko za sprawa doskonałych składników ale również dzięki sosom. Francuzi poświęcają wiele czasu na tworzenie bądź udoskonalenie smaku sosów. Do tego stopnia, że stworzyli nawet osobny zawód „sosieur”, czyli kucharza którego zadaniem jest przyrządzanie tylko wysokiej jakości sosów.
    Cieszące się uznaniem smakoszy z całego świata: beszamel i winegret, pochodzą właśnie z Francji.
    Beszamel (sos beszamelowy) – dodawany głownie do potraw mięsnych. Do przygotowania tego sosu potrzebne jest mleko, mąka, masło, oraz przyprawy: sól kuchenna, biały pieprz, gałka muszkatołowa oraz sok z cytryny.
    Winegret – vinaigrette - zimny sos dodawany do sałatek. Głównymi składnikami jest oliwa, ocet, sól i pieprz. Wedle uznania można dodawać również musztardę, sok z cytryny lub limonki, posiekaną cebulę, oraz różne przyprawy ziołowe.
    Sery francuskie
    Francja to nie tylko wina, bagietki ale również bogata gama serów. Można doliczyć się ich aż 500 gatunków. Do cieszących się największą popularnością zaliczamy: camembert, brie i roquefort.

     Kuchnia Hiszpańska

    Kuchnia europejska, obejmująca tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża , potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich .

    popularne potrawy:


    • churros – paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady 
    • arroz con leche - ryż z mlekiem i wanilią  na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.
    • flan – rodzaj puddingu
    • alfajor – kruche ciastka z kajmakiem
    • paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu
    • gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki
    • chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe
    • fabada – jednogarnkowa potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin: chorizo, "morcilla", boczek
    • tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
    • tortilla francesa – omlet jajeczny
    • gambas a la plancha – krewetki smażone na grillu
    •  Chorizo – tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny.Długo suszona na powietrzu.

    Kuchnia Grecka

    Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

    popularne potrawy:


    • avgolemono – zupy i sosy na bazie jajek i cytryny
    • choriatiki – czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka – pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
    • chorta – różne gatunki zielonych części roślin, często dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą i sokiem z cytryny
    • dolmades (dolmas) – małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
    • ellinikos kafes – kawa po grecku (będzie szczególnie nieroztropnie zapytać o kawę po turecku, choć w Polsce byłoby to to samo)
    • fasolada – zupa fasolowa
    • feta – cierpki ser dojrzewający, specjalność kuchni greckiej, zastrzeżona nazwa, chronione skład i procedura produkcji
    • filo – typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do ciasta francuskiego)
    • gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła (gyros – obrót, okrążenie), podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
    • kebab – porcja mielonego mięsa, zapiekana na ruszcie, na małej szpadce
    • kefalaki – pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy
    • keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa
    • masticha – specjalny likier z żywicą z drzewa mastyksowego
    • melidzanosalata – pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
    • musaka (mousaka) – zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
    • ouzo – wódka z dodatkiem anyżku
    • skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
    • souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos.
    • spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym
    • spanakorizo – ryż ze szpinakiem, podawany ze świeżym sokiem z cytryny
    • taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry
    • tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta
    • tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków
    • yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki
    • youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym


Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne