Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Ciasto dyniowe z rabarbarem,rodzynkami i galaretką

Ciasto dyniowe z rabarbarem,rodzynkami i galaretką

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 2 października 2015 / 21:11

Składniki: 

Ciasto: 
  • 2 szklanki miąższu z dyni (rozdrobnionego)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  •  4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g rodzynek (lub innych bakalii)
Ponadto:
  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 galaretki cytrynowe
Sposób Przygotowania:
ciasto:Jajka ubić z cukrem na pienistą jasną masę.Pod koniec ubijania dolewać pomału olej.Dodać rozdrobnioną dynię,rodzynki oraz przesianą przez sito mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.Wymieszać, aż składniki się połączą(nie mieszać zbyt długo).Piec ok 50 min w 180 C.

Rabarbar: Obrać pokroić w ok 1 cm kawałki,wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem.
Wyłożyć na gorące ciasto i piec jeszcze ok 10 min.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika ,pozostawić do ostygnięcia.
Galaretki wymieszać w 750 ml wrzątku,ostudzić włożyć do lodówki,gdy zaczną tężeć (konsystencja kisielu) wylać na ostudzone ciasto i ponownie włożyć do lodówki do stężenia się galaretki.

Ciasto dyniowe przełamane kwaskowatością rabarbaru i słodyczą galaretki.Można zrobić wersję z marchewką jeśli nie lubimy dyni.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)