Łączna liczba wyświetleń

Torcik jesienny


Składniki:
Biszkopt:(średniej wielkości tortownica)
  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 4 jajka
  • kostka margaryny "Kasia"
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jabłka
  • kiść winogron ( do dekoracji)
  • galaretka cytrynowa
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę,cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier oraz po 1 żółtku.Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać.Piec ok 24 min w 200C.
Odstawić do wystygnięcia.(nie wyjmować z formy).
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (według przepisu na opakowaniu) ,odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać,potrzeć na grubych oczkach,skropić sokiem z cytryny.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać po jednym całe jajka i cały czas ucierając,przygotowane jabłka.Całość łączymy,natychmiast przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.Z winogron usuwamy pestki.Gdy galaretka zacznie tężeć,nakładamy na krem winogrona,zalewamy galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin,aż wszystko dobrze stężeje.Doskonale smakuje z porcją bitej śmietany:)

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne