Łączna liczba wyświetleń

Ser żółty

Składniki:
  • 1kg twarogu
  • 1L mleka 3,2%
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mleko dobrze podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania.Dodajemy twaróg.Często mieszając,gotujemy na najmniejszym ogniu (ok 20min) ,aż z twarogu zostaną małe grudki.
Odcedzamy przez gazę lub sitko,jednak nie zbyt mocno(ser musi być wilgotny).
Masło rozpuszczamy w garnku,lekko studzimy,dodajemy odcedzony ser i stawiamy na mały ogień.
Cały czas mieszamy.Kiedy ser zacznie się ciągnąć,zdejmujemy na chwilę z ognia ,dodajemy jajko,sól,sodę oraz ocet i ponownie stawiamy na ogień.Bardzo dokładnie i szybko mieszamy,kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolitą masę(bardzo klejącą) przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową.(może to być pojemnik po twarogu do serników lub plastikowa butelka przecięta na pół). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin,aby ser dobrze schłodniał.Tak przygotowany ser jest gotowy do spożycia.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne