Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 15 września 2015 / 11:54

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5-2 szklanki zblendowanej dyni
  • 20dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1,4szkl letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób Przygotowania:
 
Drożdże mieszamy w letniej wodzie.Pozostałe składniki wsypujemy do miski dodając jajko ,olej,i rozpuszczone drożdże oraz 1,5 szklanki dyni.Zagniatamy ciasto jeśli jest zbyt ścisłe ,dodajemy resztę dyni.Powinno być konsystencji plasteliny.Stolnicę posypujemy mąka i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji.Gdyż dynia puszcza soki ciasto troszkę się klei (ale nie przeszkadza to w jakości chlebka). Do wysmarowanej olejem miski wkładamy ciasto na 1godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie przekładamy do keksownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąka.Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia ok 20-30 min.Piekarnik rozgrzewamy do 225C i pieczemy ok 40-50min.Warto sprawdzać wykałaczką u mnie się piecze 50min bez termoobiegu.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)