Łączna liczba wyświetleń

Tartaletki z tuńczykiem (z puszki)


Ciasto:(jak na tartę porcja ok 12szt)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  •  0,5 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 średnie pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 liście świeżego lubczyku
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym(kawałki)
  • sok z połowy cytryny
  • sól,pieprz czarny
  • 100 g żółtego sera gouda (startego)
  • łyżka oliwy
  • szczypiorek (według uznania)

Przygotowanie:

Masło pokroić w drobne kawałki i pokruszyć w mące.Dodać wodę oraz sól , zagnieść ciasto.Wyłożyć  nim foremki , wstawić do lodówki na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do piekarnika 200 C na 15 min.
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oliwie na złoty kolor.Dodać pokrojone obrane ze skóry pomidory,posiekany szczypiorek i lubczyk. Smażyć około 10 min na niewielkim ogniu.Następnie dodajemy odcedzonego tuńczyka i jeszcze chwilę podsmażamy.Na sam koniec doprawiamy (jeśli trzeba) oraz skrapiamy całość sokiem z cytryny.
Farsz przekładamy do wcześniej podpieczonego ciasta.Piec ok 30-40 min w 200C ,Około 10 min przed wyjęciem należy każdą tartaletkę posypać żółtym serem.Smacznego:)
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne