Łączna liczba wyświetleń

Tarta z boczkiem i fetą



Składniki na ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • pół łyżki wody
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 duże pomidory (obrane ze skóry)
  • 1 średnia cebula

Składniki na sos:
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok.pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Masło pokroić w drobne kawałki i pokruszyć w mące (jak na kruszonkę).Dodać sól oraz wodę, delikatnie zagnieść, aż mąka połączy się z masłem. Tortownicę o śr.22 cm wyłożyć ciastem tak ,aby boki sięgały do połowy formy. Przykryć folią i włożyć na 30 min do lodówki.
Farsz: Boczek pokroić w cienkie paseczki ,cebulę w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju do momentu, aż cebula się zeszkli a boczek przyrumieni, dodać pokrojone pomidory i smażyć jeszcze ok 4 min.
Ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 min. Między czasie przygotowujemy sos: Połowę fety pokroić w kostkę, a połowę pokruszyć. Ubić jajka z pokruszoną fetą , mlekiem, czosnkiem oraz pieprzem. Dodać pokrojoną fetę i wymieszać. Na podpieczone ciasto nakładamy farsz, wyrównujemy, zalewamy sosem i pieczemy jeszcze ok 45 min w 200C.

Taką tarte można przygotowywać na różne sposoby, również na słodko np. z kremem maślanym i owocami.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne