Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Tort z kremem maślanym

Tort z kremem maślanym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 27 lutego 2015 / 16:09



Biszkopt: (należy upiec 2 sztuki)
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę,nie przerywając ubijania dodawać pomału cukier a następnie żółtka.Na koniec dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Piec 25 min w 180 C. Należy upiec 2 biszkopty.Po wystudzeniu przekroić każdy na pół.

Dodatkowo:
500 g masy cukrowej( u mnie kupiona,ale można zrobić samemu .Ja nie ryzykowałam bo ta robiona mi zawsze pęka:)
perełki dr.Oetker lub inne dekoracje

Krem maślany:
  • 3 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (chociaż ja bym polecała pół szklanki bo krem jest słodki)
  • aromat (u mnie waniliowy)
  • pół tabliczki czekolady (jeśli krem ma być jasny to białej)
  • 50 ml wódki

Jeżeli krem chcemy kawowy dodajemy kawę,jeśli czekoladowy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej,jeśli natomiast kakaowy to kakao ,smak zależy już od nas tak samo ilość dodanego alkoholu.

Przygotowanie:
Na parze wodnej ubijamy całe jajka z cukrem do momentu,aż masa powiększy swoją objętość,zbieleje i zrobi się ciepła następnie nie przerywając ubijania wkładamy garnek z masą do miski z zimną wodą ubijając ją do momentu, aż przestygnie(Uwaga jeśli garnka nie wstawimy do zimnej wody zrobi nam się skorupa i trzeba będzie ubić jajka jeszcze raz). Masła o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem dodając do nich po jednej łyżce masy jajecznej (jeśli masa ma być kawowa lub kakaowa dodajemy składnik przed dodaniem masy jajecznej) jeśli czekoladowa jak u mnie to dodałam pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej na koniec oraz ciągle miksując wlewałam pomalutku wódkę.
Przed przełożeniem tortu masę włożyć do lodówki na ok 30 min by stężała.Można dodać wiśnie w syropie lub inne owoce.

Każdy placek posmarować kremem,wyrównać i lekko docisnąć.Posmarować tort również dookoła i na górze. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Po tym czasie masę cukrową rozwałkowujemy na stole posypanym cukrem pudrem na grubość ok 0,5 cm .Wkładamy pod nią całe ręce i nakładamy na tort wyrównujemy pomału z góry do dołu instrukcję można obejrzeć w internecie nie jest to trudne lecz wymaga dużo cierpliwości;)
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)