Łączna liczba wyświetleń

Sushi

Kuchnia japońska łączy smak,wygodę i wysoką wartość odżywczą.


Ryż: Stanowi podstawę sushi.Jego przygotowanie należy rozpocząć odpowiednio wcześnie.Rozpoczynamy od wypłukania ryżu,następnie odsączamy go i zalewamy ponownie czystą wodą.Na szklankę ryżu przypada 1/2 szklanki wody.Gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia,a potem jeszcze przez ok 10 min.Odkładamy przykryty na 15 min by dojrzał.

Sosem do ryżu doprawiamy wciąż gorący ryż w proporcji: 3 łyżeczki sosu na 1 szklankę ryżu.

Wasabi to niezbędny dodatek do sushi.Wystarczy odrobina,aby sushi nabrało odpowiedniej ostrości.

Imbir neutralizuje smak zjedzonego przed chwilą sushi,aby móc cieszyć się kolejna porcją tego przysmaku.

Algi morskie służą do zawijania sushi.

Składniki:( moja propozycja)
tuńczyk lub wędzony łosoś w plastrach (300g)
ogórek zielony
awokado
papryka czerwona
Imbir marynowany
paluszki krabowe

Jako dodatków można użyć mnóstwa składników.Ograniczeniem jest tylko nasza fantazja:)
inne propozycje:

NIGIRI:


-krewetki
-łosoś
Krewetki oczyszczamy i nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki do szaszłyków.Wkładamy do wrzącej osolonej wody na 30-60 sek.Następnie wyjmujemy i usuwamy z nich patyczki.Łososia kroimy na podłużne grube plastry.Do miski wlewamy wodę,zwilżamy w niej dłonie.Niewielkiej porcji ryżu nadajemy kształt wrzeciona.Na tak uformowany ryz nakładamy płat ryby lub krewetkę.

MAKI-SUSHI

-ogórek
-papryka
-łosoś lub paluszek krabowy
Dodatki kroimy w długie paski tej samej wielkości.Ryż i algi przygotowujemy tak jak do sushi klasycznego.W dolnej części ryżu układamy w linii paprykę,ogórka i rybę lub paluszek.Końcówkę paska nori lekko zwilżamy ,aby łatwo ją skleić.zwijamy w rulon kroimy na 6-7 części.

HOSO-MAKI

-ogórek
-awokado
Kroimy ogórka i awokado w długie cienkie paski.Ryz i algi przygotowujemy tak jak do sushi klasycznego tylko wcześniej listek dzielimy na pół i pracujemy na połówkach ułożonych do nas szerszym bokiem.Na środku ryżu układamy w linii ogórek i awokado.Końcówkę paska nori zwilżamy lekko wodą.Zwijamy rulon kroimy na 6 części.

CALIFORNIA-MAKI



-łosoś
-ogórek
-awokado
-paluszki krabowe
-majonez
Kroimy ogórka i awokado w długie,cienkie paski.Ryz i algi przygotowujemy,tak jak do sushi odwracanego,tyle że przed ryżem na foli kładziemy plasterki łososia.Awokado,ogórka i paluszki krabowe układamy w linii w dolnej części nori.Nadzienie smarujemy niewielką ilością majonezu.Zwijamy w rulon posypujemy sezamem i kroimy na 6 części.

GUNKAN-MAKI

-łosoś
-szczypiorek
-czerwony kawior
Rybę i szczypiorek siekamy drobno i mieszamy razem.Nori dzielimy na 6 równych pasków ok 3 cm szerokości.Do miski wlewamy wodę,zwilżamy w niej dłonie.Niewielkiej porcji ryżu nadajemy kształt wrzeciona.Tak uformowany ryż owijamy listkiem alg tworząc "łódeczkę".Końcówkę paska nori zwilżamy lekko,aby łatwo ją skleić.Góra listek powinien wystawać lekko ponad ryż.Miejsce te wypełniamy rybą ze szczypiorkiem lub kawiorem

ZAWIJANIE SUSHI: Kładziemy listek nori na środku maty bambusowej.Nakładamy na niego cienką warstwę letniego ryżu pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.W dolnej części układamy składniki.Rulon zwijamy tak,aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku,a mata pozostała na zewnątrz.
SUSHI ODWRACANE: Postępujemy identycznie jak przy sushi klasycznym,ale najpierw matę bambusową zakrywamy folią .Na nią nakładamy po kolei: ryż,nori i dopiero pozostałe składniki.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne