Łączna liczba wyświetleń

tort ze śmietaną i malinami




Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 240g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
Białka ubić na sztywną pianę,cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier,następnie po jednym żółtku.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy,dodajemy olej i ponownie mieszamy.Piec 40-50 min w 180C.(Po wystudzeniu przekroić biszkopt na 3 części)

Masa:
  • 1000 ml  śmietanki 30-36%(5 małych kubeczków)
  • ok 0,5szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • opakowanie malin (mogą być mrożone)
  • 4 śmietan fixy
  • dżem malinowy lub truskawkowy
  • Schłodzoną śmietanę należy ubić na sztywno dodając do niej cukry oraz śmietan fixy.

 Ponadto do dekoracji:
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • migdały cięte
  • opłatek dekoracyjny
  • kwiatki dekoracyjne
  • perełki dekoracyjne dr.Oetker

Każdy krążek smarujemy lekko dżemem,na 1 nakładamy 1/2 śmietany posypujemy malinami przykrywamy następnym,nakładamy śmietanę,posypujemy malinami,przykrywamy 3.Cały tort smarujemy dookoła śmietaną boki posypujemy migdałami a górę dekorujemy według uznania.

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne