Łączna liczba wyświetleń

Kluski na parze z jagodami i koktajlem jagodowo-truskawkowym



Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 10dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • jagody,truskawki
  • 2 duże jogurty naturalne

Przygotowanie:
Do mąki dodać jajka oraz roztopioną margarynę lekko wymieszać.Osobno zrobić rozczyn 1,5szklanki ciepłego mleka( nie gorącego)10dag drożdży oraz 3 łyżki cukru dobrze wymieszać.Dodać rozczyn oraz szczyptę soli do ciasta i zagnieść(ciasto powinno odklejać się od rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na części,każdą lekko wyrabiamy na stolnicy,rozwałkowujemy na wysokość centymetra,wykrawamy szklanką krążki,na środek nakładamy  jagody zlepiamy boki formujemy ,przenosimy na wyłożoną ściereczką i opruszoną mąką tace,trzymamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą,przykrywamy durszlakiem (sitem) gdy woda zacznie wrzeć nakładamy wyrośnięte kluski i parujemy pod przykryciem ok 5-7 min.Truskawki i jagody blendujemy z niewielką ilością cukru dodając do nich jogurty.Całość polewamy.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne