Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Tort Rafaello

Tort Rafaello

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 30 października 2014 / 19:09





Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej( typ 405-450)
Jajka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę cały czas ubijając dodawać cukier,a następnie po jednym żółtku.Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec 45 min w 180 C.

Krem:
  • opakowanie 100 gr migdałów ciętych
  • 3łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • mleko kokosowe(woda z niego zostaje do nasączenia biszkoptu)
  • 2 tabliczki białej czekolady(startej na dużych oczkach tarki)
  • 500g margaryny(2 kostki)
  • 700ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

PONADTO:
  • wiórki kokosowe 400g
  • 8 szt rafaello

w 1 szklance mleka rozpuścić budynie z cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami cukru,resztę mleka zagotować i ugotować budyń.Pozostawić do ostygnięcia.Wystudzony budyń zmiksować z margaryną i cukrem pudrem na krem,następnie dodać masło kokosowe (to z puszki) migdały drobno zmielić i dodać do masy razem ze startą białą czekoladą.Biszkopt przekroić na 3 części każdą z nich nasączyć pozostałą z puszki wodą kokosową .Przekładamy biszkopt kremem a cały wierzch obsypujemy kokosem.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)