Łączna liczba wyświetleń

Zupa szczawiowa

Najsmaczniejsza i najprostsza zupa szczawiowa jaką jadłam !

Składniki:

  • 1,5 L rosołu
  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • mała śmietana 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • świeża natka pietruszki
  • ugotowane na twardo jajka ( ilość według uznania) 
  • sól,pieprz,wegeta


Sposób przygotowania:
Liście szczawiu oderwać od łodyg i umyć. Na patelni rozpuścić masło,dodać liście szczawiu i podsmażać na niewielkim ogniu ok 10 min co jakiś czas mieszając,aż szczaw nabierze ciemno-zielonego koloru ,a jego konsystencja zrobi się papkowata.Tak przygotowany szczaw należy zblendować i dodać do gotującego się rosołu. Śmietanę oraz 2 łyżki mąki roztrzepać w słoiku z niewielką ilością wody i delikatnie wlewając do rosołu cały czas mieszać tak aby śmietana się nie zważyła. Pozostawić na ogniu do zagotowania.W razie potrzeby doprawić ( mój rosół był dość słony )  Tak przygotowaną zupę szczawiową podaję z ugotowanym jajkiem i posiekaną natką pietruszki . Smacznego :)

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne