Łączna liczba wyświetleń

Pikle z Cukinii

Dziś powracamy z przetworami :) Pikle z cukinii.



Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 500 ml gorącej wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 gałązki kopru
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • kilka liści selera naciowego


Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy,czyścimy z pestek i kroimy w mniejsze paseczki.
Do wyparzonych słoików wkładamy koper,kilka ziaren ziela angielskiego,liście laurowe,ząbek pokrojonego na mniejsze kawałki czosnku oraz kilka listków selera naciowego,następnie układamy dość ciasno cukinię. Wodę gotujemy z cukrem,solą oraz octem.Gorącą zalewą zalewamy cukinię ,mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok 15 min na nie wielkim ogniu. Pozostawiamy słoiki obrócone do góry dnem do wystygnięcia.

Wskazówki:
Do pikli można użyć także surowej marchwi :)

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne