Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » » Kruche ciasto z biszkoptowym kremem mascarpone i jeżynami

Kruche ciasto z biszkoptowym kremem mascarpone i jeżynami

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 27 sierpnia 2016 / 20:00



Znakomity,delikatny ,kruchy spód.Krem mascarpone o smaku biszkoptowym i do tego kwaskowate jeżyny.Ciasto godne polecenia:)

Składniki: 
Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki Basia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła ub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g okrągłych biszkoptów zblendowanych na piasek
  • 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • Jeżyny na wierzch lub jagody czy maliny według uznania:)
Sposób Przygotowania:
Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.Wszystkie składniki należy przełożyć do miski i zagnieść z nich ciasto.Następnie tortownicę o śr.26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej dłońmi równomiernie ciasto.Włożyć do lodówki na 1 godzinę ,aby się schłodziło.Piec w 160C 30-35 min do momentu ,aż ciasto nabierze złotego koloru.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika,wystudzić.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę .
Ciągle miksując dodawać do mascarpone ubitą śmietankę ,a na koniec miksowania wsypać zblendowane na proszek biszkopty i jeszcze chwilkę miksować ,aż składniki się połączą.
Przełożyć krem na kruche ciasto,wyrównać,wstawić do lodówki na 30 min do 1 godziny ,tak aby ciasto się schłodziło.Przed podaniem udekorować jeżynami lub innymi ulubionymi owocami.Smacznego:)
 
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

1 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)