Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Czekoladowa karpatka z truskawkami i galaretką

Czekoladowa karpatka z truskawkami i galaretką

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 19 czerwca 2016 / 12:40

 
 
 
Składniki: (blaszka ok 25x25cm)
Ciasto parzone:
  • 250 ml wody
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (Basia)
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka (klasy L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
  • 750 ml  mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Ponadto:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do posypania
Sposób Przygotowania:
Galaretkę wymieszać w 400ml wrzątku, ostudzić przelać do płaskiego naczynia. Włożyć do lodówki, aby stężała. Pokroić w kostkę.
 
Ciasto:
Wodę wlać do garnka, dodać masło, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę oraz kakao, dobrze wymieszać. Gotować ok 2 min ,aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka . Do przestudzonej masy  dodawać po jednym jajku ciągle miksując,na sam koniec dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Wyłożyć ciasto na 2 kwadratowe blaszki wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.  Piec w 180C ok 30 min.
 
Krem budyniowy:
500 ml mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, gdy zacznie wrzeć dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. W pozostałym mleku zmiksować jajka oraz obie mąki. Wlać do gotującego mleka ,zagotować jak budyń.Wystudzić.
 
Na spód ciasta wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki, drugą połowę kremu, pokrojoną galaretkę i przykryć drugą połową ciasta lekko dociskając.Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)