Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Kolorowy zachód słońca

Kolorowy zachód słońca

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 17 maja 2016 / 16:44




Składniki: (forma 33x26cm)
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 3 łyżki mąki Basia Extra wypiek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku
Wierzch ciasta:
  • 2 galaretki niebieskie lub zielone
  • 3 galaretki w różnych kolorach (pomarańczowa,czerwona,żółta)
  • duża puszka brzoskwiń
  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2 małe
  • 5 łyżek żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody
  • 1 czekolada mleczna do dekoracji
  • 1 śmietana śnieżka
  • 150 ml zimnego mleka 
Sposób Przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru ,a następnie po jednym żółtku.Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito ,wymieszać delikatnie łyżką.Dodać wodę oraz olej i ponownie wymieszać.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C 20-30 min.

Wierzch:
  1. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml gorącej wody,wystudzić.
  2. Brzoskwinie odsączyć ,a w miejsca po pestkach wlać galaretkę i wstawić do lodówki.
  3. Nie wielką ilością galaretki posmarować biszkopt,resztę wstawić do lodówki by stężała.
  4. Czerwoną oraz żółtą galaretkę rozpuścić osobno każdą w 250 ml gorącej wody,ostudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. 2 galaretki niebieskie lub zielone rozpuścić w 0,5L gorącej wody,ostudzić ,gdy będzie tężała wylać na biszkopt,włożyć do lodówki.
  6. Na biszkopt z galaretką poukładać brzoskwinie częścią płaska do dołu.
  7. Wszystkie stężałe galaretki rozdrobnić widelcem na kaszkę.
  8. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody,dobrze wymieszać,lekko przestudzić.
  9. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem,cały czas miksując dodawać po jednej łyżce twarogu oraz pomału dolewać żelatynę,na koniec dodać cukier waniliowy oraz rozdrobnione galaretki i ponownie zmiksować.Wylać masę na brzoskwinie (masa jest płynna ale stężeje),wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie 3 godziny).
  10. Na wierzch potrzeć czekoladę mleczną.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

4 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo efektownie, a nazwę ma niesamowicie kuszącą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy śnieżki nie można zastąpić bitą śmietaną? Ja śnieżki chemicznego tworu nie używam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Mario myślę że można bo żelatyna i tak całość zetnie :) Pozdrawiam miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)