Łączna liczba wyświetleń

Orzechowiec z brzoskwiniami


Tego Orzechowca pierwszy raz jadłam u siostry na urodzinach myślałam wtedy,że go z tym talerzem zjem tak mi smakował :D i oczywiście nie wyszłam z urodzin bez przepisu:)
Najlepszy orzechowiec jaki jadłam.

Składniki:( na dużą prostokątną formę moja ma 23,5 x 39 cm)
Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 300 g orzechów włoskich zmielonych
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej ( Basia Extra wypiek)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 1,5 kostki margaryny Kasia
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka 
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
Ponadto:
  • puszka 850 ml brzoskwiń w syropie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej (potartej na dużych oczkach tarki jarzynowej)
Sposób Przygotowania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.Z białek ubić pianę i ciągle ubijając powoli dodawać cukier,a następnie po jednym żółtku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej piany razem ze zmielonymi orzechami .Całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40min w 180C.Ostudzić,przekroić na pół.

Krem:W 1 szklance mleka rozmieszać budynie z cukrem,mąką i żółtkami.Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować i gotować jak budyń.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Ostudzony budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę.Włożyć do lodówki na 30 min,aby krem trochę stężał.


Do formy włożyć jedną część biszkoptu na nią wyłożyć krem ,na wierzch kremu ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie lekko podociskać,przykryć drugą częścią biszkoptu,ponownie podociskać i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ubić razem obie śmietanki na sztywno i wyłożyć na wierzch,posypać startą czekoladą.


Rady:
Upieczony biszkopt jest bardzo delikatny po przekrojeniu najlepiej podłożyć sobie pod górną część jakąś podkładkę żeby dźwignąć ją do góry .Ja użyłam dwóch szklanych desek do krojenia.
Można też biszkopt upiec w dwóch formach wtedy będzie wygodniej, należy masę podzielić na pół i skrócić nieco czas pieczenia.

Udostępnij:

8 komentarzy:

  1. Cudo! Uwielbiam wszystkie orzechowce, a ten prezentuje się wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. moze podasz dokładne wymiary tej formy, sama dlugosc nie wystarczy a to chyba ma istotne znaczenie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. 23,5 x 39cm myślę że długość jest najistotniejsza bo formy w przybliżeniu dużo się nie różnią no bardzo wąskie to już keksòwki więc jak jest prostokątna o długości 39 to szerokość zawsze ma ok 22,23cm więc dużej różnicy to nie robi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A biszkoptu nie nasączamy niczym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie on i tak już jest dość wilgotny od orzechów:)

      Usuń
  5. Ja już go wczoraj piekłam i jest bardzo dobry polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne