Łączna liczba wyświetleń

Ciasto kinder Bueno



Kakaowy biszkopt,krem niemal ,że identyczny w smaku jak ten popularny batonik oraz czekoladowy słodki wierzch.Ciasto kinder bueno jednym słowem zakochałam się w tym cieście :D.

Składniki:(tortownica 21 cm)
Spód:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej (Basia Extra Wypiek)
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki słodkiej 30 %
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki miodu
Wierzch:
  • 120 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 0,5 tabliczki czekolady białej (opcjonalnie do dekoracji)
Sposób Przygotowania:
Spód: Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Ciągle miksując pomału dodawać żółtka do piany z białek.Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.Wymieszać całość łyżką.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 min w 200C.Ostudzić.(Można nasączyć kawą przed nałożeniem kremu.)

Krem: Wcześniej należy uprażyć orzechy w piekarniku ,aby pozbyć się z nich skórki.Orzechy należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-15 min do piekarnika rozgrzanego do temp.175C.Skórka na orzechach powinna pękać.Przełożyć orzechy do ściereczki ,zawinąć i pozostawić na 20 min,po tym czasie pocierać orzechy w dłoniach ,aby pozbyć się jak największej ilości skórki.Obrane orzechy zblendować,zmiksować w robocie lub mocno roztłuc.
Masło roztopić z cukrem waniliowym na niewielkim ogniu.Lekko przechłodzić,następnie zmiksować z orzechami,ciągle miksując dodać śmietanę,miód oraz mleko w proszku.Miksować do momentu ,aż masa zgęstnieje.
Wierzch:
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno ,dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Na spód kakaowy wylać krem,wyrównać.Następnie wylać masę czekoladową i ponownie wyrównać.Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny,po tym czasie można roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę i ozdobić nią wierzch lub ją potrzeć i posypać.( ja polałam białą czekoladą i posypałam mleczną).



Rady:
  • Krem w lodówce stężeje ! Także spokojnie:)
  • Ciasto po wymieszaniu jest gęste i wydaje się go mało ,ale wyrośnie.Ma służyć tylko jako jedna warstwa na spód.Czas pieczenia należy kontrolować najlepiej patyczkiem,po ok 15 min do 20 min.
  • Masa na wierzch przypomina po wymieszaniu piankę,w lodówce również odpowiednio stężeje.
Udostępnij:

9 komentarzy:

  1. Mmm, musi być przepyszne! Uwielbiam takie ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis i z czystym sumieniem polecam ! Jest pyszne , a krem smakuje identycznie jak ten z batonika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto mega słodkie :-) ja do kremu na wierzch dałam szklankę śmietany i rozpuscilam dwie czekolady :-) pyszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś nie tak z tym kremem... masło oddziela się od reszty a orzechy z pozostałą częścią sklejają i nie robi się sztywna jak w opisie. Śmietanę trzeba ubić wcześniej na sztywno i nie 1/4 szklanki tylko z 1/2.....i orzechów mniej bo wtedy wychodzi orzechowy krem a nie kremowy z dodatkiem orzechów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co poszło nie tak bo mi wychodzi przepyszne a krem trzyma się dość mocno ;/

      Usuń
  5. Czy śmietana do kremu ma być ubita? Czy wlać ją do masła z orzechami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam to ciasto, mam nadzieję że wyjdzie tak dobre jak mówicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zrobić takie wiórki czekoladowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie co do śmietany do kremu. Ma być ubita czy płynna w trakcie dodawania?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne