Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Szpajza cytrynowa z białą czekoladą

Szpajza cytrynowa z białą czekoladą

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 8 marca 2016 / 11:48



Szpajza jest to śląski deser przygotowywany z ubitych jajek z dodatkiem żelatyny .Dawniej na śląsku przygotowywało się ją na duże uroczystości takie jak komunie czy wesela,podawana była przeważnie o smaku cytrynowym lub kakao.Moja babcia taką przygotowywała dla swoich dzieci,następnie mój tata nauczył mnie robić szpajzę,a teraz ja robię swoim dzieciom:)
Można ją podawać z ulubionymi owocami lub czekoladą.Wiele osób pyta a co to jest? albo jak dokładnie smakuje? ,a więc odpowiadam w smaku przypomina lekką piankę coś jak ptasie mleczko.
Ja najbardziej lubię ją z dodatkiem białej czekolady:)

Składniki: ( 4 porcje 200ml)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 tabliczki białej czekolady potartej na małych oczkach tarki jarzynowej
Sposób Przygotowania:
Jajka sparzyć wrzątkiem.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno,cały czas ubijając dodawać cukier,po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Żelatynę wymieszać w 1/4 szklanki zimnej wody i podgrzewać ,aż się rozpuści (najlepiej w małym rondelku). Dodać jeszcze ciepłą żelatynę do ubitych jajek i krótko zmiksować.
Nałożyć do naczynia szpajzę,następnie potartą czekoladę i znowu szpajzę.Wstawić do lodówki ,aby całość stężała.(min 1 godzina).


Wskazówki:
Masę na szpajzę ubija się jak tą na biszkopt.Piana powinna być mocno pulchna.

Zamiast skórki z cytryny można użyć ulubionych owoców,nałóż je na wierzch po schłodzeniu deseru,tuż przed podaniem!.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

4 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)