Łączna liczba wyświetleń

Drożdżowy koszyczek wielkanocny

W tym roku postanowiłam upiec koszyczek wielkanocny,który potem można zjeść:)
Wygląda efektownie i na pewno pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole.

Składniki:
Ciasto jak na chałkę:
 
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 15 g drożdży świeżych ,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła(roztopionego),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
ponadto:
  • 1 rozmącone jajko 
  • wykałaczki 
 Sposób Przygotowania:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).
Szklaną miskę o śr 20 cm (może być mniej) i nie za wysoką,owinąć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na 3 części tak aby jedna część była nieco większa.Większą część ciasta rozwałkować na grubość ok 0,5 cm ,pociąć długim ostrym nożem na paski 1,5 cm.
Z każdego paska uformować nie za gruby rulon.Z uformowanych ruloników,formować na misce koszyczek,rulony powinny być nieco dłuższe,gdyż przy zawijaniu się skrócą.
 Najpierw na miskę kładziemy rulony na krzyż,a następnie jeden w poprzek co daje 6 ramion.
Zaplatanie zaczynamy mocując pierwszy rulonik poziomy pod spodem rulona promienistego,czyli jak najbliżej środka.I przeplatamy na przemian pod spodem jednego ramienia,nad drugim ramieniem,znowu pod spodem kolejnego i znowu nad i tak ,aż do końca,gdyż rulony są za krótkie zlepiamy je ze sobą w trakcie przeplatania kiedy nam się skończy poprzedni.Upleciony koszyk dociskamy lekko do miski,i odcinamy nadmiar ciasta.
Na samej górze koszyczka przyciskamy ciasto dnem kubka.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy wraz z miską (nie obracamy ,nie zdejmujemy) do piekarnika nagrzanego do 180 C. Czas zależy od grubości ciasta oraz wielkości miski (u mnie 40 min) . Koszyczek musi się dość mocno zrumienić,aby nie był zbyt miękki i się nie rozpadł.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,pozostawić do ostygnięcia,delikatnie usunąć miskę oraz papier ze środka.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno miski ,aby zrobić brzeg koszyczka.
Kolejną część ciasta tak samo rozwałkowujemy na gr 0,5 cm tniemy na 3 paski 1,5 cm,formujemy ruloniki.I zaplatamy warkocz dokładnie formując go na odrysowanym kole.Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy do mocnego zrumienienia.Wyjąć z piekarnika ostudzić.
Brzeg koszyczka mocujemy za pomocą wykałaczek.

Ostatnia część to góra koszyczka.Ją robimy tak samo jak brzeg czyli w warkocz lecz na długość miski na której piekł się koszyczek.
Po upieczeniu i wystudzeniu ramienia koszyczka,wbijamy w jego brzegi wykałaczki do połowy i mocujemy na koszyczku.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne :)

Wskazówki:
Po uformowaniu koszyczka nie czekamy już do ponownego wyrośnięcia ciasta tylko od razu wstawiamy do piekarnika.

Jeśli nie potrafisz sobie poradzić z takim zaplataniem koszyczka możesz zrobić to w inny sposób w internecie jest mnóstwo inspiracji:)

 Dobrze mieć dwie takie same miseczki żeby poszczególne części można było piec w tym samym czasie ,aby ciasto nie musiało czekać.Lub dobrze jest od razu na początku odrysować brzeg miseczki na papierze do pieczenia.
  
Udostępnij:

2 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj piekłam koszyczek drożdżowy :) i.. pyszny był :D już zjedliśmy, bo i tak jak na pierwszy raz był niezbyt foremny ;) duży, bo na miskę 25cm, piekłam wieczorem, więc zdjęcia niespecjalne, bo z lampą ;/ może zrobię jeszcze jedną próbę, ale mniejszy na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też był pierwszy i również już zjedzony.Przed świętami będę piekła kolejny tylko tym razem muszę użyć niższej miski bo tę miałam za wysoką:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne