Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Tort czekoladowy z bezami

Tort czekoladowy z bezami

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 28 lutego 2016 / 16:20




Pysznie czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z kawy i wódki oraz krem budyniowy z  kawałkami bezy i czekolady to istna czekoladowa pokusa:) Tort jest godny polecenia !


Składniki Biszkopt (tortownica o śr 21 cm)
  • 4 jajka
  • 7 łyżek cukru + 1 łyżka do żółtek
  • 8 łyżek mąki tortowej "Basia"
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1,5 kopiastej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 375 g masła
  • 1-2 kieliszki wódki
  • pół tabliczki czekolady mlecznej (pokrojonej na małe kawałki)
  • 50 g bez
Poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 50 ml wódki
Polewa:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
Ponadto:
  • 50 g bez do dekoracji
  • 80 g migdałów ciętych
Sposób Przygotowania:

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier.Żółtka ubić z łyżką cukru na puszysta masę (kogel-mogel) nadal ubijając dodawać stopniowo do białek.Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ale dobrze wymieszać.Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok 25 min.(Biszkopt nie jest za wysoki ale tort wypełni krem). Po upieczeniu wystudzić przekroić na pół.

Poncz:
Zaparzyć mocną kawę w 1/2 szklanki wody,ostudzić ,wymieszać z wódką.Za pomocą pędzelka silikonowego nasączyć oba krążki biszkoptu.

Krem:
Szklankę mleka zagotować razem z cukrem.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.Dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać ,aby nie powstały grudki.Gotować jak budyń ok 1 min,aż zgęstnieje.Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem ,dodając do niego stopniowo wystudzony budyń.Kiedy masa się zrobi jednolita ,dodać kakao i ponownie zmiksować.

Podzielić krem na 2 części,do jednej połowy miksując dolać pomału wódkę.Następnie dodać pokruszone bezy (50g) oraz pokrojoną czekoladę ,całość wymieszać drewnianą łyżką.
Na paterze wyłożyć jeden krążek biszkoptu ,nałożyć na niego krem z kawałkami bez i czekolady,wyrównać ,przykryć drugim krążkiem.Boki tortu wyrównać drugą połową kremu oraz posypać je migdałami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Polewa:
Czekoladę posiekać ,przełożyć do garnka,zalać śmietaną i podgrzewać na niewielkim ogniu ,aż czekolada się rozpuści.Garnek zdjąć z ognia,dodać masło i mieszać,aż się rozpuści.Garnek włożyć do zimnej wody,aby masa się schłodziła i lekko stężała.Gdy polewa wystygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu.Ozdobić bezami.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)