Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Puree ziemniaczane z wędzonym boczkiem i cebulką

Puree ziemniaczane z wędzonym boczkiem i cebulką

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 5 lutego 2016 / 15:59



Najprostszy i najlepszy sposób na szybki obiad:)

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków (najlepiej mącznych)
  • 500 g wędzonego boczku
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • 0,5 szklanki mleka (lub nieco więcej )
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Sposób Przygotowania:

Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka,zalać zimną wodą i ugotować do miękkości,następnie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.Mleko zagrzać z masłem,dodać sól pieprz oraz koperek ,przelać do gorących ziemniaków i ponownie ugnieść.Boczek pokroić w małą kosteczkę,podsmażyć,kiedy puści tłuszcz dodać do niego cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażać do momentu ,aż cebulka się zrumieni ,a boczek stanie się delikatnie chrupiący.Przełożyć do ziemniaków i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Podawać gorące.Puree powinno mieć konsystencję papki, kiedy wystygnie jego konsystencja tężeje. 
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)