Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Ptysie z kremem mocno truskawkowym

Ptysie z kremem mocno truskawkowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 11 lutego 2016 / 14:47




Chrupiące pyszne ciasto parzone ,a do tego krem który smakuje jak koktajl truskawkowy,czego chcieć więcej :)

Składniki: (ok 20 sztuk)
ciasto:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
krem:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietanki 30%
Ponadto:
  • cukier puder do posypania
Sposób Przygotowania:
Ciasto:
We wrzącej wodzie rozpuścić masło,dodać szczyptę soli.Zdjąć z ognia wsypać mąkę ,ponownie postawić na ogniu i energicznie mieszać ,aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Odstawić do lekkiego przestygnięcia,następnie miksując dodawać stopniowo po jednym jajku ,aż powstanie jednolita masa.Z tak przygotowanego ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formować rękawem cukierniczym lub łyżką niewielkie ptysie (uwaga ciasto podczas pieczenia puchnie podwaja objętość). Piec 25-30 minut w 210 C. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić do wystygnięcia.

Krem:
Truskawki rozmrozić ,zblendować ,zagotować na niewielkim ogniu ,aż zrobią się gorące,dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ,następnie ciągle miksując pomału wlewać do niej truskawki.(masa będzie bardzo rzadka ale nie należy się tym przejmować). Wstawić do zamrażalnika i mocno schłodzić,uważając aby nie zamarzła.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody,ostudzić.
Mocno schłodzoną masę śmietanowo-truskawkową ponownie zmiksować,dolewając do niej pomału wystudzoną żelatynę.Wstawić do zamrażalnika (co kilka minut przemieszać )aby masa stężała,lecz nie za bardzo powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.(Nie powinna się rozlewać).
Ptysie przekroić na pół ,przełożyć kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.Wierzch posypać cukrem pudrem.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)