Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

Opublikowano przez Barbara Prażmowska środa, 24 lutego 2016 / 15:53


Pączki Wiedeńskie potocznie zwane gniazdkami.To pączki robione z parzonego ciasta,smażone na głębokim oleju.Pamiętam kiedy byłam dzieckiem zawsze kupowałam je do szkoły:) ,a jakie było moje rozczarowanie jak już w piekarni ich brakło.Teraz takie pączki przygotowuję moim dzieciom ,a one je uwielbiają.

Składniki:
  • 300 g mąki Basia (Tortowa Extra typ 405)
  • 500 ml wody
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (1L)
Lukier:
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • można użyć ulubionej posypki
Sposób Przygotowania:
W garnku zagotować wodę z masłem oraz szczyptą soli.Kiedy zacznie wrzeć,a masło się rozpuści zdjąć garnek z ognia ,wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką wstawić ponownie na ogień,mieszać do momentu,aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Odstawić do przestygnięcia.
Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem na średnich obrotach.

Z papieru do pieczenia należy powycinać kwadraty 10cm x 10cm poukładać je na dużej blasze do pieczenia.Każdy kwadrat posmarować za pomocą pędzelka silikonowego olejem.

Rozgrzać olej do temperatury 180C .

Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Na każdy kwadrat papieru do pieczenia wyciskać ciasto na kształt koła o śr ok 6 cm (ja każde koło robiłam potrójnie czyli jednego pączka 3 razy objechałam dookoła szprycą żeby był w miarę wysoki,ale nie za bardzo).
Wrzucać pączki na rozgrzany olej obracając papierem do góry.(papier powinien od ciasta się odkleić).
Smażyć z każdej strony na złocisty kolor i wyjmować na papierowy ręcznik.

Lukier: Cukier puder wsypać do miski ,dodać ciepłą wodę oraz sok z cytryny,wymieszać.
Maczać pączki w lukrze i układać na blachę aby zastygł.Na koniec można posypać posypką.



Udostępnij

O Barbara Prażmowska

5 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)