Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Chleb Baltanowski

Chleb Baltanowski

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 9 lutego 2016 / 14:36

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze,ciepły chlebek prosto z pieca na śniadanie ,chyba nie ma nic lepszego:)

Składniki;
  • 500 g mieszanki chlebowej ( mąka pszenna chlebowa (68%), mąka żytnia, sól spożywcza, wysuszony kwas żytni, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, enzymy)
 
  • 300 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
Sposób Przygotowania:

Mąkę wsypać do miski,drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki.Zagnieść ciasto,aż stanie się jednolite,oprószyć mąką , przełożyć do naczynia ,przykryć ściereczką ,odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić ,przełożyć do średniej keksówki wysmarowanej odrobiną oleju lub oliwy.Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Podczas wyrastania ciasta należy je co jakiś czas nawilżać wodą (ja użyłam pędzelka silikonowego).
Kiedy ciasto wyrośnie rozgrzać piekarnik do 225C ,ponacinać chleb na ukos ostrym nożem,wierzch ponownie zwilżyć i piec ok 60 min,aż wierzch chleba się zrumieni.
Do piekarnika należy wstawić naczynie z wodą (np.żaroodporne).
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)