Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Bułki Wrocławskie

Bułki Wrocławskie

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 11 lutego 2016 / 20:48


Bułki Wrocławskie czyli te z przedziałką .Pamiętam najczęściej się je kupowało kiedy byłam mała moja mama zawsze przynosiła z piekarni jeszcze ciepłe.
Postanowiłam i tym razem sama przygotować takie bułki dla moich pociech na kolację z masełkiem i jajecznicą do tego i co usłyszałam "Mamo ale te bułeczki są pyszne!"Jak moje dzieci tak stwierdziły to są naprawdę pyszne :)  Mięciutkie ,delikatne i chrupiące z wierzchu.

Składniki: (na 6 sztuk)
  • 220 g mąki pszennej Wrocławskiej
  • 15 g drożdży
  • 70 ml letniego mleka
  • 50 ml letniej wody
  • 1 małe jajko
  • 15 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
Sposób Przygotowania:

  1. 2 łyżki letniego mleka ,0,5 łyżeczki cukru oraz pokruszone drożdże dobrze ze sobą wymieszać.Przykryć ściereczką ,odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.(żeby zaczyn ruszył).
  2. Mąkę przesiać do miski dodać sól,resztę letniego mleka,letnią wodę,masło,jajko oraz zaczyn z drożdży.Zagnieść ciasto.Ciasto się lepi należy je lekko obtoczyć w mące żeby odkleiło się od dłoni.Następnie przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 6 równych części ,z każdej uformować kulkę, obtoczyć w mące,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte bułki ponacinać głęboko wzdłuż tępą stroną noża.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C (górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i wstawić bułki na 20 min ,aż wierzch zbrązowieje.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)