Łączna liczba wyświetleń

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku

Takie udka przygotowuję zawsze u siebie w domu .Dzieciaki uwielbiają najbardziej zjadać  z nich skórkę ,jest słona i chrupiąca:)

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 50 g masła lub margaryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do drobiu
  • szczypta majeranku
  • szczypta papryki ostrej mielonej
Sposób Przygotowania:
Udka myję ,dzielę na części (podudzia oraz pałeczki osobno ze względu na dzieci ,ale nie trzeba tego robić).Układam na dużej blasze z piekarnika.Cebule kroję w piórka,czosnek w plasterki i posypuję nimi mięso.Następnie całość oprószam wszystkimi przyprawami lecz najintensywniej przyprawą do drobiu.Na tak przygotowane mięso układam w całości gałązki kopru,kładę na blachę margarynę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C na 1 godzinę.Co jakiś czas podlewając wytworzonym tłuszczem.Kiedy kurczak się upiecze ustawiam jeszcze piekarnik na górną grzałkę 220C na 10 min,aby skórka się przypiekła.

Udostępnij:

1 komentarz:

  1. W szkole, obecnie wystawać tygodni na temat Polski i typowej polskiej kuchni i receptur. W internecie trafiłem na moje poszukiwania na swojej stronie, że bardzo mi się podoba. Przepis co masz tutaj jest typowy dla Polski?

    wiele pozdrowienia z Niemiec do ciebie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Archiwum bloga

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne