Łączna liczba wyświetleń

Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:
  • 1/2 głowy czerwonej kapusty
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 gruszka
  • biała część pora
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
Zaprawa:
  • 3 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • sok z 1 cytryny
  • pół płaskiej łyżeczki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony ( szczypta lub nieco więcej)
  • zielenina (według uznania u mnie koper i szczypiorek) 
Sposób Przygotowania:

Kapustę obrać z zewnętrznych liści,poszatkować im drobniej tym surówka będzie smaczniejsza.Posolić i ugnieść dłońmi,następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min.
Przecedzić przez sito ,pozostawić do odsączenia i ostygnięcia.
Wystudzoną kapustę połączyć z zaprawą,gdy nabierze koloru ,dodać pokrojony w cienkie krążki por oraz potarte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłko i gruszkę .Składniki surówki łączymy z oliwą i doprawiamy gdy trzeba.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne